Labāka miega noslēpumi

Cilvēkam guļot, ķermenis atjaunojas, tieši tāpēc, papildus veselīgam uzturam un aktīvam dzīvesveidam, ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs miegs. Kvalitatīva miega pamatā ir pareiza sagatavošanās pirms gulētiešanas. Meditācija un grāmatas lasīšana var palīdzēt, taču ir vēl pāris darbības, kas ķermenim un prātam dod signālu, ka esat gatavs doties gulēt.

Ikvakara gulētiešanas rutīna

Rutīnai nav jābūt sarežģītai, taču to ir nepieciešams praktizēt katru vakaru ar darbībām, kas veicina miegu. Pirms grāmatas atvēršanas, uz naktsgaldiņa iededziet aromātisko sveci. Mazā liesma ir vizuāla norāde, ka ir pienācis laiks atpūsties, savukārt aromāts nomierinās prātu.

Ķermeņa atdzesēšana un svaigs gaiss

Karsta vanna ir lielisks veids kā atpūsties, taču mērcēšanas, tieši pirms gulētiešanas, ir kļūda. Tas ir tāpēc, ka ķermeņa temperatūras paaugstināšana liek palikt nomodā. Pētījumi rāda, ka optimālā temperatūra gulēšanai ir aptuveni 18,5 grādi, tāpēc pirms gulētiešanas būtu nepieciešams samazināt telpas temperatūru. Svarīgi pirms miega ir izvēdināt telpu, jo svaigs gaiss, kas cirkulē telpā, veicina dziļāku miegu.  

Aromāts labākam miegam

Aromātiem ir liela ietekme uz ķermeni un prātu. Relaksējoša smarža, kas izsmidzināta uz spilvena, dos signālu smadzenēm, ka prātam ir nepieciešams nomierināties un ķermenim atpūsties.

Mierīgāks apgaismojums


Gaisma ļoti ietekmē cilvēka psiholoģisko stāvokli un bioloģiskos ritmus. Jo mazāk saules gaismas redzam, jo vairāk miega hormonu- melatonīnu, ķermenis ražo. Baudiet sauli, taču pēc pulksten 16:00 samaziniet atrašanos spilgtā gaismā, lai veicinātu šī ļoti svarīgā miega hormona veidošanos.

Atsakieties no kafijas pēcpusdienā

Cilvēki ar miega problēmām zina, ka pēcpusdienā un vakarā ir jāatsakās no kafijas, lai varētu aizmigt. Kofeīns organismā uzturas līdz 8 stundām, tāpēc vajadzētu izvairīties no kafijas lietošanas pēc pulksten 14:00. Ja pēcpusdienā vēlaties iedzert ko siltu, labāka izvēle būs zāļu tējas.

Akupresūra

Ķīniešu medicīna bezmiegu ārstē ar akupresūru jeb bioloģiski aktīvo punktu pašmasāžu, kas līdzinās akupunktūras masāžai. Apguļoties, nedaudz uzspiediet uz aktīviem punktiem starp uzacīm vai veiciet nelielu pēdas pašmasāžu.

Banāni pirms miega

Pirms gulētiešanas vajadzētu izvairīties no ēšanas, taču banāni kā uzkoda var veicināt ātrāku aizmigšanu un labāku miegu. Banāni satur divus dabiskus miega līdzekļus: melatonīnu un triptofānu.

Veselīgs dzīvesveids ir atkarīgs no pilnvērtīga uztura, fiziskām aktivitātēm un pietiekami daudz miega. Ikdienā, ievērojot tikai dažus gulētiešanas rutīnas soļus, varam veicināt labāku miega kvalitāti. Izmēģiniet un Jūs pamanīsiet, ka miegs ir uzlabojies un no rīta jūtaties daudz enerģiskāka un labāk atpūtusies.

Komentāri

PIEVIENOT KOMENTĀRU

SKAISTUMA PASAULE TAGAD JUMS IR VĒL TUVĀK!

LEJUPLĀDĒ MŪSU LIETOTNI!