Pavasara matu maiņa-vai tā patiešām eksistē?

Tu noteikti zini to sajūtu, kad ar pirkstiem izbraucot cauri slapjiem matiem, daļa no tiem paliek tavās rokās. Šādos brīžos aizdomājamies, vai ar mūsu veselību viss ir kārtībā, īpaši laikā starp ziemu un pavasari. Tomēr visdrīzāk nav nepieciešams uztraukties, jo tāpat kā gadalaiki, arī mati pielāgojas atbilstoši sezonas izmaiņām.

Matu augšanas cikla ietekme

Matu augšanu raksturo cikls, kas ir sadalīts 3 posmos: anagēnā fāze (augšanas fāze 2-6 gadi), katagēnā (pārejas fāze 4-6 nedēļas) un telogēnā fāze (atpūtas fāze 2-3 mēneši). 85% no matiem parasti ir augšanas fāzē, tomēr aptuveni 14% mati ir atpūtas fāzē un ir gatavi izkrist. Katru dienu cilvēks vidēji zaudē līdz 100 matiem, kas ir pilnīgi normāli, jo tie ne vien krīt laukā, bet arī atjaunojas.

Kāpēc pavasarī matu izkrišana ir pamanāmāka?

Sākoties ziemai, mati tiek pakļauti vairākiem izaicinošiem apstākļiem kā aukstums, iekštelpu sausais gaiss un apkure, cepures, kā arī organisma iekšējiem faktoriem, kas saistīti ar vitamīnu trūkumu un ilgstošu pavadīšanu iekštelpās, veicinot skābekļa trūkumu. Šo faktoru ietekmē mati tiek novājināti un var kļūt trauslāki un plānāki. Arī nepietiekams uzturs un vitamīnu trūkums veicina pastiprinātu matu izkrišanu. Visi šie faktori var traucēt augšanas ciklu, kas nozīme, ka matiem neatļauj uzturēties anagēnā fāzē (augšanas fāzē) tik ilgi, lai tie izaugtu pietiekami gari un tie pāriet izkrišanas fāzē. Piemēram, ja decembrī ievērosiet diētu, kas izjauks ierasto organisma darbību, tad pēc 2-3 mēnešiem (pavasarī) iespējams novērosiet pastiprinātu matu izkrišanu, ko veicinājusi ātrāka matu pāriešana no augšanas uz izkrišanas fāzi.

Pavasaris jaunam sākumam!

Pavasarī, dienām kļūstot garākām, palielinās gaismas daudzums, kas tiešā veidā ietekmē matu ciklu. Jaunie mati, kas tikai sāk augt, ir biezāki un pilnīgāki. Kāpēc? Pavasarī palielinās estrogēna līmenis, kas dod matu atjaunošanas procesam stimulu. Mūsu organisms uztver saules starojuma pieaugumu (pateicoties tam, ka mūsu acis ilgāk redz dienas gaismas klātbūtni) un gatavojas aizsargāt matus. Īsāk sakot, vecie mati izkrīt un jaunie, spēcīgie mati aug kā aizsardzības mehānisms.

Lai sagaidītu siltā pavasara iestāšanos ar veselīgiem un mirdzošiem matiem, atceries pāris būtiskas lietas:

1. Rūpes par galvas ādu un matu stiprināšana

Veseli mati sākas folikulā, tāpēc ir vērts pienācīgi rūpēties par galvas ādu. Ziemas aukstais gaiss, ilgas un karstas dušas, nesabalansēts uzturs var veicināt galvas ādas sausumu, kas rada diskomfortu. Pievērs uzmanību matu un galvas ādas kopšanas produktiem, kas spēj maksimāli mitrināt. Labāk izvēlies produktus bez sulfātiem, kas vēl vairāk varētu sausināt galvas ādu.

Kā jau minējām, matu izkrišana ir normāla parādība, taču, ja novērojiet pastiprinātu matu izkrišanu ilgāk par 3 mēnešiem, būtu nepieciešams vērsties pie ārsta, kurš diagnosticēs alopēcijas (matu zaudēšanas) veidu un iemeslu. Šāda gadījumā izvēlieties matu kopšanas produktus, kas palīdz samazināt matu izkrišanas sekas.

2. Visa uzmanība uzturam

Matu izkrišanu veicina vitamīnu un barības vielu trūkums, tāpēc ir laiks novērtēt ikdienas uzturu. Izvairieties no jebkādiem ierobežojošiem ēšanas paradumiem vai diētām, jo tās bieži izslēdz noteiktas produktu grupas, no kurām atkarīga veselīgu matu augšana. Pārliecinieties, ka uzturā tiek iekļauti zaļumi, īpaši spināti un brokoļi, lai palielinātu dzelzs daudzumu, kā arī neaizmirsti par neaizvietojamām taukskābēm kā zivis un rieksti. Lai atgūtu ziemas laikā iztērētās rezerves, papildus veselīgām uzturam vari uzņemt uztura bagātinātājus, kas īpaši piemēroti matu veselībai.

3. Uztura bagātinātāji

Lai arī uztura bagātinātāji nenovērsīs matu izkrišanu, tie var stiprināt un padarīt veselīgākus matus. Papildini veselīgu uzturu ar uztura bagātinātājiem, kas satur lielu daudzumu silīcija dioksīda – minerālvielu, ko izmanto, lai stimulētu galvas ādas mikrocirkulāciju, tādejādi veicinot veselīgu matu augšanu.

4. Barojoši un stimulējoši matu kopšanas līdzekļi

Šajā periodā ir svarīgi lietot pareizus matu mazgāšanas līdzekļus. Izvēlieties šampūnus, kas spēj maigi stimulēt šūnu atjaunošanos, neradot agresīvu iedarbību uz ādu, tādējādi saglabājot nepieciešamo galvas ādas mitruma līmeni. Laba stimulējoša šampūna un barojoša kondicioniera kombinācija palīdzēs paātrināt matu ataugšanu, vienlaikus saglabājot to mirdzumu.

5. Galvas SPA

Galvas masāža ir lielisks veids, kā stimulēt mikrocirkulāciju, tādējādi piegādājot matu folikulās vairāk skābekļa un barības vielu. Tādā veidā tiek stimulēta matu ataugšana un veicināta aktīva asinsrite. Pietiek ar 3 minūšu galvas masāžu dušas laikā.

6. Ļauj matiem brīvi plīvot

Cik vien iespējams, ļaujiet matiem brīvību, izvairoties no ciešiem matu sakārtojumiem kā zirgaste un copes. Izmēģiniet dažādas veidošanas tehnikas, kas pārāk nekarsē matus, kā arī izmantojiet matu aizsardzības līdzekļus. Žāvējot matus ar fēnu, centieties nežāvēt ar karstāko gaisa plūsmu.

Komentāri

PIEVIENOT KOMENTĀRU

SKAISTUMA PASAULE TAGAD JUMS IR VĒL TUVĀK!

LEJUPLĀDĒ MŪSU LIETOTNI!