Sausa āda – kādi ir iemesli un kā ādu labāk mitrināt

Sausa āda, iespējams, ir viena no biežākajām ādas problēmām, ar ko saskaramies mūsu klimatiskajā joslā, kur ir visi gadalaiki un straujas laika apstākļu maiņas. Tāpat šajā reģionā arī biežāk izplatīts ādas tips, kam ir tendence uz sausumu un jutīgumu. Šķiet, ka esam laika gaitā jau pieraduši un pielāgojušies tam, ka āda vienmēr ir nedaudz sausa, bet tā ir kļūda, kuru nevajadzētu pieļaut. 

Biežākie faktori, kas veicina ādas sausumu

Sausa āda kādam var būt visu laiku, bet citam izpausties tikai sezonāli, piemēram ziemā, kad tiek darbināta apkure, ir temperatūras kontrasts starp iekštelpām un āru, kā arī velkam biezākas apģērba kārtas.

Tieši nelabvēlīgi ārējie apstākļi ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas veicina ādas sausumu. Tāpat liela ietekme ir arī uzturam un uzņemtajam ūdens daudzumam. Ja ādai trūkst mitruma un svarīgu uzturvielu, tad tā ne tikai kļūst sausa, bet arī blāvā un ātrāk novecojas. 

 

Ādas sasusums var būt simptoms arī ādas vai iekšķīgo orgānu saslimšanai, tāpēc ir svarīgi regulāri veikt veselības pārbaudes. Diemžēl tādas hroniskas ādas saslimšanas kā atopiskais dermatīts, psoriāze, alerģija un citas pēdējās desmitgadēs kļūst arvien izplatītākas.

Ja ir aizdomas par šādām saslimšanām, vienmēr jākonsultējas ar dermatologu, jo šajā gadījumā nepieciešama specifiska ārstēšana. Ar skaistumkopšanas produktiem vien tad nebūs līdzēts.

Jāatceras, ka ādas sausumu var veicināt arī nepiemērotu un agresīvu ādas kopšanas līdzekļu izmantošana, arī pārmērīga vai nepareiza ādas aprūpe.

Mazgājoties pārāk bieži, var tikt izjaukta ādas dabiskā aizsargbarjera, tāpēc mitrums tiek zaudēts daudz ātrāk.

Kā cīnīties pret ādas sausumu?

 

 

Lai mazinātu vai pilnībā novērstu ādas sausumu, vispirms vajadzētu izprast, kādi faktori to veicinājuši.

Ja sausums ir periodisks un īslaicīgs, tad var pietikt ar ierastajiem mitrinošajiem ādas produktiem – krēmiem, losjoniem, eļļām.

Ja ādas sausums ir hronisks, tad jāmeklē dziļāki cēloņi. Jāpārbauda veselība, jāizvērtē dzīvesveids un dzīves vide.

Izteikta sausuma gadījumā var būt nepieciešama intensīvas iedarbības dermokosmētika un speciāli līdzekļi, kurus individuāli rekomendēs dermatologs.

Piemeklējot atbilstošākos ādas kopšanas līdzekļus, jāatceras, ka āda visās ķermeņa zonās nav vienāda, tāpēc atšķiras tās vajadzības. Katrai zonai jāizvēlas specifiski un iedarbīgi skaistumkopšanas produkti, kuri spēs cīnīties ar ādas sausumu.

Sausa roku āda

Sausa roku āda mēdz būt pat tiem, kuriem uz sejas un ķermeņa šādu problēmu nav. Rokas nemitīgi ir saskarē ar apkārtējo vidi, dažādām vielām tiek bieži mazgātas un dezinficētas. Roku ādu ietekmē arī aukstums, vējš un citi nelabvēlīgi apstākļi, tāpēc, ejot ārā, jāatceras par cimdiem.

Mitrinošu un kopjošu roku krēmu ieteicams lietot visu gadu, ziemā dodot priekšroku barojošāka sastāva produktiem. Sausa roku āda ātri var sasprēgāt, plaisāt un pat sākt asiņot. Tāpēc pat to jārūpējas profilaktiski. Roku krēms noteikti ir tas skaistumkopšanas produkts, kam vienmēr jābūt somiņā, lai to uzklātu pēc nepieciešamības visas dienas garumā.

Sausa sejas āda

Sausas sejas ādas kopšanai nepietiks vien ar mitrinošu dienas un nakts krēmu. Te vajadzīgi intensīvākas un dziļākas iedarbības produkti – mitrinošas sejas maskas, serumi un esences. Šie produkti ir kā koncentrētas vitamīnu un mitrinošo komponentu devas, kas spēj nodrošināt jūtamu un redzamu efektu.

Periodos, kad sejas āda ir izteikti sausa, ieteicams pat lietot vairākus šos superlīdzekļus reizē. Jāatceras, ka šie produkti jāuzklāj pirms dienas vai nakts krēma. Sejas mitrināšanai ļoti noderīgs ir arī izsmidzināmais termālais ūdens, kas noder gan ceļojumos, gan ilgstoši uzturoties telpās ar sausu gaisu. Tas acumirklī atsvaidzina un neļauj ādai zaudēt mitrumu.

Sausa āda uz kājām

Visbiežāk sausa āda uz kājām ir gada vēsajos mēnešos, jo tad biežāk velkam bikses un zeķubikses, arī apavi ir ciešāki, neļaujot ādai pienācīgi elpot.

Lai novērstu sausu ādu uz kājām, tā biežāk un bagātīgāk jāapstrādā ar mitrinošu losjonu vai krēmu, kā arī vismaz reizi nedēļā jāizmanto skrubis, lai palīdzētu ādas virskārtai atjaunoties.

Ja ādas sausums uz kājām ir izteikts, tad varētu būt nepieciešami specializēti produkti – barjerkrēmi, kas radīti tieši atopiskai un īpaši sausai ādai.

Vairāk par ādas kopšanu ziemā, lasi ŠEIT

Komentāri

PIEVIENOT KOMENTĀRU

SKAISTUMA PASAULE TAGAD JUMS IR VĒL TUVĀK!

LEJUPLĀDĒ MŪSU LIETOTNI!