Japānas skaistumkopšana: kad vēsture satiek zinātni

UZLECOŠĀS SAULES ZEME

Japāņi ir unikāla nācija. Lepni, kareivīgi – gatavi augstāku mērķu labā, aci nepamirkšķinot, ziedot dzīvību –, bet arī neaprakstāmi jūtīgi un poētiski. Gadsimtiem ilgi šīs zemes cilvēki mērķtiecīgi norobežojušies no ārpasaules – vairījušies no svešām kultūrām un ietekmēm, lai nezaudētu savu būtību. Mūsdienās tā ir viena no pasaules attīstītākajām valstīm, ko daudziem atliek vien apbrīnot, jo neskaitā i izcili zinātnes sasniegumi dzimst tieši tur. Japāņu valodā valsts nosaukumu raksta ar hieroglifiem 日本, ko izrunā kā Nihon vai Nipon un kas, burtiski tulkojot, nozīmē “saules izcelsme”. Tieši tādēļ to visā pasaulē mēdz dēvēt par Uzlecošās saules zemi.

 

Vēsturnieku atradumi liecina, ka Japānas arhipelāga salas bija apdzīvotas jau 30 000 gadu pirms mūsu ēras. Gadu tūkstoši veidojuši un kaldinājuši šīs zemes vēsturi, lai šodien tā būtu tāda, kādu mēs to pazīstam.

RITUĀLU SPĒKS

Etiķete un rīkošanās atbilstoši tradīcijām ir viens no japāņu kultūras pamatbalstiem. Būdama viena no attīstītākajām zemēm, tā joprojām ir dziļi konservatīva un tradicionāla. Piemēram, viens no goda principiem ir, tieši pārnesot no japāņu valodas, “nezaudēt seju”. Saskarties ar publisku pazemojumu – vai tas būtu kādas sīkas neizdarības vai lielāka pārkāpuma dēļ – ir baisākais, ko japānis var piedzīvot. Šis koncepts ir tik dziļi cauraudis cilvēku ikdienu, ka visbiežāk viņi pat neapzinās, cik ļoti tas diktē viņu uzvedību. Lai “nezaudētu seju”, japāņi kategoriski vairīsies kritizēt cits citu un ko pārmest, pat ja tas ir pelnīti. Un tieši šī iemesla dēļ viņi arvien ceļā uz savu mērķi cenšas izdarīt maksimālo un pat vairāk, lai nedotu nevienu iemeslu kritikai.

Viens no Japānas skaistākajiem vēsturiskajiem mantojumiem ir geišu kultūra. Izsmalcinātas, teju ēteriskas sievietes – ārkārtīgi erudītas un talantīgas. Geišas arvien pielika iespaidīgus pūliņus, rūpējoties ne vien par savu iekšējo pasauli, bet arī ārējo skaistumu. Viņu piekoptās tradīcijas ir viens no Japānas skaistumkopšanas stūrakmeņiem.

VIENA NO VECĀKAJĀM PASAULĒ

J-Beauty jeb japāņu skaistumkopšanas pamatā ir zinātnes un kvalitatīvu sastāvdaļu sajaukums ar harmoniju un tradīcijām. Āzijas vadošās skaistumkopšanas ekspertu aģentūras Information et Inspiration dibinātāja Florence Bernardīne pauž, ka Japānas kosmētikas nozare ir viena no vecākajām un tradicionālākajām pasaulē. Japānas skaistumkopšanas rituāli ir dziļi balstīti vēsturiskajās zināšanās un visjaunākajās inovācijās.

MEKLĒJAM SAKNES

Patlaban tik populārā Japānas skaistumkopšanas zīmola Shiseido saknes ir meklējamas jau tālajā 1872. gadā, kad Tokijas Ginzas apgabalā tika atvērta pirmā Rietumu stila aptieka ar nosaukumu Shiseido. Tieši šī nu jau pasaulē populārā zīmola sarkanā stikla pudelīte ar ādu mitrinošo losjonu ir uzskatāma par Japānas modernās skaistumkopšanas industrijas sākumu. Zīmola Shiseido vadītājs Mijabi Kumagai teic, ka Japānas skaistumkopšanas filozofija ir ļoti tuva veselības aprūpes filozofijai. Svarīgu lomu tā velta tieši imunoloģijai un dabiskām, tautas medicīnā pārbaudītām izejvielām.

SOLI PA PRIEKŠU

Rūpīga ādas kopšana ir japāņu ikdiena, jo viņi uzskata, ka skaistuma pamatā ir veselīga āda – kopta, mitrināta, stingra, gaiša, elastīga, bez lielām porām un dabiski mirdzoša. Lai to nodrošinātu, Japānas lielo koncernu Shiseido un Sensai laboratorijās pētnieki rada aizvien jaunākas un efektīvākas pretnovecošanas formulas, kas gādā par ādas veselību. Rietumu valstīs radītie skaistumkopšanas līdzekļi piedāvā cīnīties ar jau ādai nodarītajiem bojājumiem, turpretī japāņu skaistumkopšanas produkti paredz ikdienas nepieciešamo profilaksi un dabiski iedarbojas uz ādu un matiem.

Japāna ir izteikta skaistumkopšanas līdere pasaulē. Tās iedzīvotāji kopjošajiem un kosmētikas līdzekļiem tērē visvairāk uz vienu cilvēku nekā jebkura cita tauta, un viņi zina, kurus produktus iegādāties, lai tie nestu gaidītos rezultātus.

SAUDZĪGI UN EFEKTĪVI

Japāņu skaistumkopšanas produktiem ir tendence būt saudzīgiem: tie cīnās nevis ar ādas un matu problēmām, bet gan baro un aizsargā, tāpēc ikviens var būt drošs, ka tieši viņu radītā kosmētika ir ārkārtīgi efektīva.

Japāņi katru dienu var nosaukt par spa dienu ādai. Gan sievietes, gan vīrieši savu ādu attīra gan no rīta, gan vakarā, īpašu uzmanību veltot sejas masku un ādas krēmu mitrināšanas spējām, kā arī aizsardzībai no saules radītajiem bojājumiem.

Šīs valsts skaistumkopšanas zīmoli ir soli priekšā citiem, īpaši izstrādājumos ar SPF, krēmos un bāzes produktos. Ļoti svarīga Japānas skaistumkopšanas kultūras sastāvdaļa ir dziļā ādas tīrīšana jeb deep cleansing.

PIECU MAŅU HARMONIJA

Japānas skaistumkopšanas produktu klāstā neredz sarežģītas sejas maskas, agresīvus pīlingus, pārsātinātu iepakojumu un dzīvnieku izcelsmes produktus. Japāņi savai ādai uzmanību pievērš citādi: viņi domā par visu piecu maņu harmonijas saglabāšanu.

Ādas kopšana ir kā dzīves filozofija. Japānietes ne tik daudz seko modei, cik pievērš uzmanību dabiskām, pašu tradīcijās sakņotām vielām un laboratorijās radītām zinātniski pierādītām formulām, ko pašas radoši papildina ar izmeklētām masāžas tehnikām, kas palīdz vērtīgās esences, serumus un krēmus labāk un efektīvāk iemasēt ādā.

ABSOLŪTA HARMONIJA

Arī japāņu skaistumkopšanas produktu iepakojums ir harmonisks: visbiežāk flakoniņi un kārbiņas ir gludas, ar lakotu virsmu, produktu malas – noapaļotas, lai to lietošana neradītu nekādu diskomfortu. Arī viņu oža ir unikāla, tāpēc japāņi dod priekšroku produktiem bez aromātiem vai ar ļoti smalkām niansēm, piemēram, citrusaugļu vai rožu notīm. Japāņu skaistumkopšanas produktos ir pārdomāts viss – pat skaņa! Piemēram, Shiseido Rouge Rouge lūpu krāsas flakoniņš noklikšķēs ik reizi, kad to atver vai aizver. Japāņu sievietei tas rada pārliecību, ka produkts ir aizvērts, netīši neatvērsies rokassomiņā un nenodarīs nekādu skādi pārējām lietām, kas tajā atrodas. Katra no šīm detaļām var šķist nebūtiska, taču kopā tās padara japāņu skaistumkopšanas produktus par emocionālu un teju sakrālu pieredzi.

Komentāri

PIEVIENOT KOMENTĀRU

SKAISTUMA PASAULE TAGAD JUMS IR VĒL TUVĀK!

LEJUPLĀDĒ MŪSU LIETOTNI!